10 sfaturi utile despre îngrijirea grădinii vara

Vara este o perioadă intensă pentru grădinari, cu multe activități esențiale pentru a menține grădina înfloritoare și sănătoasă.

Poate ai în gând faptul că este vară, e cald, temperaturile sunt prea ridicate pentru a intra în grădină și a o îngriji. Aceste idei cu siguranță nu sunt unele aparținând unui grădinar cu experiență.

Adevărul este că indiferent de anotimp, întotdeauna se găsește ceva de făcut prin grădină. Ce să mai spunem de faptul că, în special vara, plantele au nevoie de ajutorul nostru. Așa cum și noi suferim din cauza căldurii și a deshidratării, la fel se întâmplă și cu plantele.

Altfel spus, treburi sunt de făcut multe pe timpul verii, important este să vrei. Firește, trebuie să îți și dorești să ai o grădină frumoasă tot timpul anului.

Știm cu toții că solstițiul de vară a avut dintotdeauna o importanță majoră în calendarul agricol, marcând începutul perioadei în care zilele sunt cele mai lungi și razele soarelui cele mai intense. Această perioadă este crucială pentru multe plante din grădină, care necesită o cantitate optimă de lumină și căldură pentru a se dezvolta corespunzător.

10 sfaturi importante pentru îngrijirea optimă a grădinii vara

Știți bine că, în exces, căldura poate avea efecte negative asupra plantelor, influențând creșterea, sănătatea și productivitatea acestora.

Iată câteva dintre aceste efecte: deshidratarea, stresul termic, arsurile solare, evaporarea apei din sol, bolile și dăunătorii, polenizarea redusă, reducerea capacității de absorbție a nutrienților, etc.

Vi se pare complicat? Dacă da, poți să ceri ajutorul unor oameni din domeniu care se pricep la îngrijirea grădinilor. Un exemplu în acest sens este parcuri.ro, niște profesioniști într-ale grădinăritului pe care îi puteți găsi online sau dacă aveți timp, fizic, în Complexul de la Agronomie – magazinul Gardenis. La Gerdenis veți descoperi multe soiuri de plante. Ei au și pepinieră proprie, deci găsiți plante adaptate climatului nostru. Plus de asta, sunt și grădinari pricepuți și pe lângă sfaturi folositoare, oferă și servicii de amenajare grădini (dar și de proiectare și întreținere). Tot ei vă pot instala și un sistem de irigații performant.

Sursă foto: amenajare grădini, parcuri.ro

Dacă, însă, vă înhămați singuri la astfel de activități, citiți mai departe, că venim cu soluții folositoare pentru grădini.

Iată, deci, câteva sfaturi care să vă ajute să mențineți grădina sănătoasă chiar și în condiții de caniculă.

1. Udarea regulată

Pentru a păstra grădina într-o stare de sănătate bună, trebuie să avem în vedere udarea regulată a acesteia.

Vara, udarea se face fie dimineața devreme, fie seara târziu.

Udarea dimineața devreme sau seara târziu reduce pierderile prin evaporare, asigurându-se că apa ajunge la rădăcinile plantelor.

Udarea în timpul zilei poate cauza arsuri frunzelor din cauza amplificării căldurii razelor solare de către picăturile de apă.

Și nu doar atât, apa în general cu care udăm este rece, iar diferența de temperatură în miezul zilei afectează plantele.

Este indicat să direcționați apa către baza plantei pentru a minimiza evaporarea și pentru a asigura că apa ajunge la rădăcini.

Dacă aveți deja instalat un sistem bun de irigații, scăpați de astfel de griji. Dacă nu, puteți lua în calcul instalarea unuia performant (tot cei de la parcuri.ro pot fi de ajutor).

Cat de des udăm grădina? Frecvența udărilor se face în funcție de temperatura și precipitațiile locale. În zilele dogoritoare, uscate, poate fi necesar să udați zilnic.

Cantitatea de apă trebuie să fie suficientă, dar nu în exces. Udarea superficială duce la dezvoltarea rădăcinilor de suprafața care sunt mai vulnerabile la secetă.

2. Pulverizarea frunzelor

Trebuie să știți că pulberizarea frunzelor este o tehnică de grădinărit care implică aplicarea de apă sub formă de ceață fină pe frunzele plantelor. Aceasta poate aduce multiple beneficii plantelor, mai ales în timpul verii, când temperaturile sunt ridicate.

Prin pulberizare se reduce stresul termic asupra plantelor, crește umiditatea în jurul plantelor, frunzele sunt mai eficiente în procesul de fotosinteză, poate ajuta la îndepărtarea unor dăunători mici și prevenirea infestărilor etc.

Pulverizarea se face, la fel ca udarea, dimineața devreme sau seara târziu, când temperaturile sunt mai scăzute.

Unele plante, cum ar fi cele cu frunze păroase sau suculente, nu tolerează bine apa pe frunze și pot dezvolta boli fungice. Pulverizați cu prudență sau evitați complet la aceste tipuri de plante.

De asemenea, țineți cont că, pulverizarea excesivă poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea bolilor fungice. Verificați regulat plantele pentru semne de boli și ajustați frecvența pulverizării dacă este necesar.

3. Mulcirea

Mulcirea poate fi realizată în diferite perioade ale anului, fiecare având scopuri și beneficii specifice.

Chiar dacă perioada ideală pentru mulcire este primăvara, și pe parcursul verii, mulcirea poate fi adăugată sau completată oricând, mai ales după perioadele de udare sau precipitații.

Idee este de a menține o temperatură constantă în sol și de a reduce evaporarea rapidă a apei din sol.

Mulciul poate fi organic sau anorganic.

Mulciul organic se folosește mai ales la grădinile de legume, dar poate fi util și la unele plante. Este bogat în nutrienți și îmbunătățește structura solului, reținând umiditatea.

Mulciul organic se poate realiza din paie, tăieturi de iarbă, frunze, așchii de lemn, compost, coajă de copac etc.

Cel anorganic nu se descompune și nu adaugă nutrienți în sol, dar are alte beneficii, cum ar fi durabilitatea și capacitatea de a suprima buruienile.

Exemple de mulci anorganic:

  • folie de plastic – folosită frecvent în grădinărit pentru controlul buruienilor și reținerea umidității
  • pietriș și pietre – oferă un aspect estetic plăcut și sunt excelente pentru drenaj
  • țesături de peisaj – material textul care permite trecerea apei, dar blochează creșterea buruienilor
  • rocă zdrobită – ideală pentru paturi de flori și aranjamente peisagistice unde se dorește un aspect decorativ durabil.

4. Îndepărtarea frunzelor ofilite

Îndepărtarea frunzelor ofilite este o practică importantă în grădinărit și îngrijirea plantelor, cunoscută și sub denumirea de „îngrijire prin eliminare” sau „deadheading.” Aceasta presupune îndepărtarea frunzelor și florilor care s-au ofilit sau uscat, pentru a menține plantele sănătoase și estetice.

De ce se îndepărtează frunzele? În primul rând pentru prevenirea bolilor, dar nu doar. Este o soluție și pentru îmbunătățirea aspectului, simularea creșterii, promovarea aerisirii, prevenirea dăunătorilor.

5. Folosirea fertilizatorilor cu prudență

Fertilizatorii asigură sănătatea plantelor și a solului.

Totuși, înainte de a aplica fertilizatori, efectuează o analiză a solului pentru a determina exact ce nutrienți sunt necesari. Aceasta va preveni supradozarea și deficiențele de nutrienți.

Fertilizatorii pot fi organici (proveniți din materiale naturale, cum ar fi compostul, gunoiul de grajd și algele marine. Ei îmbunătățesc structura solului și adaugă materie organică) sau anorganici (produse chimice sintetizate, disponibile în formule precise. Oferă nutrienți rapizi, dar pot cauza acumulări toxice în sol dacă sunt utilizați în exces).

Bineînțeles pentru aplicarea oricărui fertilizatpr este indicat să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj. Folosirea unei cantități mai mari decât cea recomandată poate arde rădăcinile plantelor și poate polua apele subterane.

Aplicarea fertilizatorilor se face ăn în perioadele de creștere activă a plantelor (primăvara și vara). Evită aplicarea înainte de ploi puternice, pentru a preveni scurgerea nutrienților în ape.

6. Utilizarea insecticidelor

Pentru controlul dăunătorilor din grădină este necesară folosirea insecticidelor. Însă, aplicarea acestor substanțe trebuie făcută cu prudență pentru a proteja sănătatea umană, a animalelor și a mediului.

Înainte de a aplica insecticide, identifică corect dăunătorii pentru a alege produsul potrivit. Nu toți insecticizii sunt eficienți împotriva tuturor tipurilor de dăunători.

Integrează metode chimice, biologice și culturale pentru a controla dăunătorii, reducând astfel dependența de insecticide chimice.

Este firesc că trebuie să urmezi instrucțiunile de pe eticheta produsului. Eticheta conține informații esențiale despre dozare, mod de aplicare și măsuri de siguranță.

Iar dozarea corectă este esențială în acest caz. Aplică doar cantitatea necesară de insecticid. Folosirea în exces poate dăuna plantelor și mediului.

7. Tunderea gardurilor vii

Tunderea gardurilor vii este importantă pentru menținerea sănătății dar și formei și densității acestora.

Această operațiune se realizează etapizat:

  • Începeți tăierea primăvara, după ce frigul s-a redus și plantele au început să crească activ. Este momentul ideal pentru tăierea de formare și pentru îndepărtarea ramurilor uscate sau bolnave.
  • Puteți efectua o a doua tăiere în vară, pentru a menține forma și pentru a stimula o creștere densă. Este recomandat să tăiați după ce plantele au înflorit.
  • Tăierea de toamnă este mai blândă, având scopul de a înlătura ramurile uscate și de a pregăti gardul viu pentru iarnă. Evitați tăierea drastică în această perioadă pentru a preveni daunele cauzate de îngheț.

Pentru această operațiune aveți nevoie de foarfece de grădină, motofoarfecă, trimmer, mănuși de protecție, liniar sau sfoară.

Există mai multe tipuri de tăiere: tăiere de formare, tăiere de întreținere și tăiere trapezoidală.

În primul an, tăiați vârfurile ramurilor pentru a stimula ramificarea și pentru a obține o formă uniformă. Asigurați-vă că tăiați în punctul în care ramura se îmbină cu tulpina principală.

În anii următori, tăiați ramurile laterale pentru a păstra forma dorită și pentru a stimula o creștere densă. Tăiați aproximativ 1/3 din creșterea anuală.

Pentru a asigura o expunere uniformă la lumină și aer, tăiați gardurile vii într-o formă trapezoidală, mai largi la bază și mai înguste în partea de sus. Aceasta previne colapsul plantelor sub greutatea propriei vegetații.

8. Îngrijirea gazonului

Gazonul trebuie întreținut pentru a fi sănătos și pentru a arăta bine.

Principala operațiune pe care trebuie să o aplică gazonului este o tundere corectă.

Tunde gazonul la o înălțime de aproximativ 5-7 cm pentru a permite o creștere sănătoasă și a reduce stresul asupra ierbii. Tunderea prea scurtă poate slăbi gazonul și poate încuraja apariția buruienilor.

În timpul sezonului de creștere activă (primăvara și vara), tunde gazonul o dată pe săptămână.

Apoi, gazonul trebuie udat. El are nevoie de aproximativ 2,5 cm de apă pe săptămână, inclusiv precipitațiile. Udarea profundă și rară este mai benefică decât udarea superficială și frecventă. Udarea trebuie făcută dimineața devreme, între 6 și 10 a.m., pentru a reduce evaporarea și pentru a permite ierbii să se usuce înainte de seară, prevenind astfel apariția bolilor fungice.

Apoi, să nu uităm de îngrășăminte. Folosește un îngrășământ echilibrat cu macroelemente (azot, fosfor, potasiu) și microelemente. Azotul stimulează creșterea frunzelor, fosforul dezvoltarea rădăcinilor, iar potasiul îmbunătățește rezistența la stres.

Îngrășămintele se aplică de 3-4 ori pe an: primăvara devreme, la începutul verii, sfârșitul verii și toamna târziu. Respectă recomandările de pe ambalaj pentru cantitățile exacte.

Există, de asemenea, niște operațiuni foarte importante peste care nu trebuie să treci:

  • Aerarea solului ajută la reducerea compactării și la îmbunătățirea circulației aerului, a apei și a nutrienților către rădăcini. Aerarea se face prin perforarea solului cu mici găuri folosind un aerator de gazon, o dată sau de două ori pe an, de preferat primăvara și toamna.
  • Scarificarea îndepărtează materialul vegetal mort și mușchiul care se acumulează pe suprafața gazonului, permițând ierbii să respire și să crească mai bine. Scarificarea se face de obicei o dată pe an, în primăvară sau toamnă.

Evident mai sunt și alte lucrări de îngrijire pe care gazonul le cere precum: controlul buruienilor și dăunătorilor, repararea petelor și supraînsămânțarea, bordurile și marginile gazonului.

9. Legarea ramurilor rebele

Legarea ramurilor rebele este o tehnică importantă pentru a menține forma, direcția de creștere și sănătatea plantelor. Aceasta este utilizată frecvent pentru pomii fructiferi, arbuști și alte plante care au tendința de a dezvolta ramuri în direcții nedorite sau necontrolate.

Pentru a lega eficient ramurile rebele, ai nevoie de câteva materiale esențiale: sfori de grădină, benzi elastice, cleme și inelari, precum și tije și suporturi.

Metodele de legare includ înfășurarea liberă, unde sfoara sau banda se înfășoară în formă de opt în jurul ramurii și a suportului pentru a permite o anumită libertate de mișcare, prevenind rănirea ramurii. Fixarea cu inelari sau cleme este o altă metodă eficientă, deoarece acestea sunt ușor de ajustat și nu rănesc ramurile. Legarea progresivă presupune ajustarea treptată a poziției ramurii pe măsură ce aceasta se întărește și crește în direcția dorită.

Pașii pentru legarea ramurilor încep cu inspectarea plantei pentru a identifica ramurile care necesită legare. Apoi, selectezi materialele potrivite, cum ar fi sforile moi și flexibile, și atașezi suporturile necesare. Înfășori sfoara sau banda în jurul ramurii și suportului, asigurându-te că legătura nu este prea strânsă. Monitorizează și ajustează legăturile regulat pentru a permite creșterea ramurii.

Este important să legi ramurile în primăvara devreme sau vara, când acestea sunt mai flexibile, și să eviți legarea în timpul iernii, când ramurile sunt fragile și se pot rupe ușor. Pe măsură ce ramurile cresc și devin mai puternice, îndepărtează legăturile pentru a preveni rănirea și pentru a permite ramurilor să crească natural. Asigură-te că materialele de legare și instrumentele sunt curate pentru a preveni transmiterea bolilor.

10. Înlăturarea buruienilor și săparea solului

Înlăturarea buruienilor implică identificarea și eliminarea acestora manual sau cu ajutorul uneltelor adecvate, pentru a preveni competiția cu plantele cultivate pentru nutrienți și apă.

Săparea solului are rolul de a aerisi și de a ameliora textura solului, îmbunătățind drenajul și facilitând dezvoltarea rădăcinilor în profunzime. Această activitate este importantă și pentru aplicarea îngrășămintelor și a altor amendamente necesare pentru nutriția plantelor.

Trebuie să îți organizezi un program de înlăturare a buruienilor și săpare a solului, adaptat nevoilor specifice ale grădinii tale și că acționezi în funcție de starea vremii și de cerințele culturilor cultivate.

Lucrările de vară în grădină au rolul crucial de a asigura o pregătire corespunzătoare pentru sezoanele următoare. Recoltarea și procesarea culturilor, aplicarea îngrășămintelor și îmbunătățirea solului, împreună cu gestionarea dăunătorilor și bolilor, sunt pași esențiali pentru menținerea sănătății plantelor și pentru obținerea unei grădini prospere.

De asemenea, planificarea pentru culturile de toamnă și întreținerea generală, cum ar fi tunderea gazonului și curățenia grădinii, sunt aspecte importante care contribuie la aspectul estetic și la eficiența grădinii în perioadele următoare.

Related Post