Ce reprezintă miomectomia? (P)

[ad_1]

Termenul de miomectomie este folosit pentru a descrie o intervenție chirurgicală care se efectuează pentru a îndepărta unul sau mai multe miomuri (fibroame). Mioamele sunt cauzate de creșteri anormale ale țesutului muscular. Intervenția chirurgicală se face, de obicei, atunci când miomul are o dimensiune mai mare de 2 cm. Deoarece fibroamele pot provoca dureri și disconfort semnificativ, este important să fie îndepărtați cât mai curând posibil.

Miomectomia se poate face în mai multe moduri, în funcție de mărimea și localizarea tumorii. În general, intervenția chirurgicală este o procedură ambulatorie care se face sub anestezie generală. În timpul operației, miomul este îndepărtat printr-o mică incizie în abdomen.

După miomectomie, multe femei experimentează o ameliorare semnificativă a durerii și disconfortului cauzate de fibrom. Dacă ai în vedere efectuarea unei miomectomii, este important să discuți cu medicul specialist despre riscurile și beneficiile procedurii.

Fibromul

Reprezintă o tumoră benignă dezvoltată la nivelul uterului, mai exact în stratul muscular. Fibromul uterin este una din cele mai frecvente tumori, iar principalele tipuri sunt:

Fibrom intramural – Acesta se dezvoltă pe peretele muscular al uterului și este cea mai frecventă formațiune uterină benignă;

Fibrom pediculat – este atașat de uter prin intermediul unei tulpini;

Fibrom submucos – acesta se dezvoltă în stratul muscular sub mucoasa uterină.

Cauzele apariției fibromului uterin

Apariția și dezvoltarea fibroamelor uterine este cauzată de dereglările hormonale lunare. Apariția și dezvoltarea acestora mai poate fi cauzată și de alți factori precum stilul de viață, greutate, vârsta, etc.

Peste 40% dintre femei cu o vârsta cuprinsă între 35-60 de ani sunt diagnosticate cu această afecțiune.

Un alt factor al procentului ridicat de femei afectate de apariția fibromului uterin îl reprezintă lipsa interesului asupra controlului periodic recomandat de medicul ginecolog.

Cum se efectuează o miomectomie?

Intervenția chirurgicală se efectuează sub anestezie generală și poate dura câteva ore. Există posibilitatea ca persoana să resimtă unele dureri, iar capacitatea de a face exerciții fizice să fie limitată pentru o perioadă de timp.

Riscurile asociate cu o miomectomie

Există o serie de riscuri asociate cu o miomectomie, dintre care cel mai frecvent este infecția. Alte riscuri includ: leziuni nervoase, sângerări, durere și probleme de fertilitate. Aceste riscuri se manifestă în mod diferit în funcție de pacientă. Pacientele ar trebui să discute cu medicul lor despre riscurile și beneficiile unei miomectomii înainte de a decide dacă vor face această operație.

Îngrijirea postoperatorie

Iată câteva sfaturi pentru a ajuta pacienții postoperatori cu miomectomie să beneficieze de cea mai bună îngrijire posibilă:

Odihnește-te: Pacienții au nevoie de multa odihna în primele câteva zile după operație. Acestea ar trebui să se odihnească cât mai mult posibil și să evite activitățile intense. Acest lucru îi va ajuta să se recupereze rapid.

Dacă ai întrebări despre îngrijirea postoperatorie a miomectomiei, nu ezita să ne contactezi la cabinetul domnului doctor Traian Irimia.

Îngrijirea ulterioară

Experiența fiecăruia după operație este diferită, așa că este important să te consulți cu medicul tău cu privire la ceea ce ar trebui să faci după operația de miomectomie. În urma operației de miomectomie, este posibil să te simți obosită și să ai anumite dureri, dar cel mai important este să te programezi la o vizită de control la Obstetrică-Ginecologie[TS1]  cât mai curând posibil pentru a te asigura că te vindeci corespunzător și că nu te confrunți cu nicio complicație. Unele recomandări generale pentru îngrijirea ulterioară după operația de miomectomie includ:

·         Discută cu medicul tău despre orice durere pe care o resimți. Este posibil să fie nevoie să iei medicamente pentru durere prescrise de medicul tău.

·         Rămâi orientată spre mobilitate și activitate. Nu sta în pat toată ziua. Ridică-te și mișcă-te cât de mult poți.

·         Dacă te confrunți cu vărsături sau diaree, bea multe lichide și mănâncă alimente ușoare. Contactați medicul și acesta vă va prescrie un tratament corespunzător.

·         Reia treptat activitățile care îți plăceau înainte de operație. Nu încerca să te întorci prea repede la vechea rutină.

·         Evită deocamdată ridicarea de greutăți și activitățile care pun multă presiune pe abdomenul tău[TS2] . Așteaptă până când medicul tău îți va da permisiunea de a face aceste lucruri.

·         Evită contactul sexual pe perioada recomandată de medicul ginecolog.

·         Ai răbdare. Este posibil să dureze până la șase săptămâni pentru ca organismul tău să se vindece complet în urma operației de miomectomie.


 [TS1]Nu e clinica. El colaboreaza cu mai multe spitale/clinici

 [TS2]Tradus mot-a-mot din engleza?

Articolul Ce reprezintă miomectomia? (P) apare prima dată în Prahova Medicala – informatii din domeniul medical din Prahova.

[ad_2]

Source link

Related Post