Amenzi de peste jumatate de milion de lei pentru terenuri neingrijite si ambrozie

[ad_1]

Persoanele fizice și juridice care dețin terenuri sunt obligate, potrivit legii, să le mențină igienizate, să le împrejmuiască și să le curețe de ambrozie, o buruiană al cărei polen provoacă alergii puternice. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare. Polițiștii locali din Sectorul 6 fac frecvent controale. Anul acesta au dat peste 70 de amenzi în valoare totală de 528.000 de lei. Dintre acestea, 8 sancțiuni în valoare de 85.000 de lei au fost date numai în ultimele două luni, pentru ambrozie.

Ce poate fi mai chinuitor, în zilele frumoase de toamnă, decât să te baricadezi în casă, cu geamurile închise, și să te îndopi cu pastile, pentru simplul motiv că lângă locuința ta cresc câmpuri de ambrozie la care tu ești alergic?! Iar de cele mai multe ori, baricadarea în casă nu este suficientă. Polenul acestei buruieni poate fi inhalat pe stradă, din autobuze, din mașina personală.

Amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 20.000 de lei

Pentru că alergia la ambrozie a devenit o problemă de sănătate publică, în 2018, autoritățile au dat o lege prin care obligă proprietarii de terenuri intravilane sau extravilane să desfășoare periodic lucrări de prevenire, combatere și distrugere a acestei buruieni. Cei care nu se conformează primesc, în primă fază (perioada 1-15 iulie), avertismente. Apoi, în perioada 16 iulie – 31 octombrie, se trece la amenzi. Persoanele fizice pot fi sancționate cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, iar cele juridice între 10.000 și 20.000 de lei.

În Sectorul 6, în perioada martie – septembrie, au fost efectuate 85 de controale pentru depistarea terenurilor cu ambrozie. S-au găsit 25 de terenuri pline de buruieni, iar proprietarii acestora au fost somați să le distrugă. Majoritatea s-au conformat, însă alții nu.

Polițiștii locali și-au intensificat controalele

Din 16 iulie și până acum, polițiștii locali ai Sectorului 6 au amendat numai pentru ambrozie 3 societăți comerciale (cu suma totală de 60.000 de lei) și 5 persoane fizice (cu 25.000 de lei). Iar controalele sunt în plină desfășurare în această perioadă. „Un proprietar poate fi sancționat contravențional pentru neîntreținerea și neigienizarea terenului, pentru neîmprejmuirea acestuia și dacă nu distruge ambrozia. Concret, într-un an poate primi avertismente și circa 3 amenzi. Dacă tot nu intră în legalitate, următorul pas este supraimpozitarea terenului cu până la 500%”, spune Camelia Forăscu, șef serviciu Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale Sector 6.

Alături de colegii ei, joi după-amiaza a luat la pas terenurile cu probleme. S-au oprit la unul de aproape 4.000 de metri pătrați, plin de gunoaie și de vegetație crescută haotic. Proprietarul a primit două amenzi anul trecut și una în acest an. Urmează propunerea pentru supraimpozitare. În Cartierul Brâncuși, un alt teren de 5.000 mp, din imediata apropiere a unui complex de locuințe, era năpădit de ambrozie.

Proprietarul deja a primit anul acesta două amenzi de 1.500 și de 1.000 de lei. Nu a reacționat, așa că urmează propunerea de supraimpozitare a terenului. Aceeași situație pe prelungirea Ghencea, unde proprietarul, persoană juridică, nu s-a conformat după încasarea amenzii de 10.000 de lei.

Ambrozia este cea mai frecventă cauză a alergiilor de toamnă. O singură plantă poate elibera până la un miliard de particule de polen, care sunt purtate de vânt sute de metri. Sezonul durează din august și până în octombrie. Zilele calde și uscate, în special între orele 10 dimineața și 15-16 după-amiaza, sunt cele mai sensibile perioade. Amenzi pentru ambrozie se mai pot da până la finalul lunii octombrie.

Pentru neigienizarea terenului s-au dat sancțiuni de 443.000 de lei, în 2022

În afară de obligația de a curăța terenul de ambrozie, proprietarii mai trebuie să le împrejmuiască, să le întrețină, să le mențină curate, igienizate. În caz contrar, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei, iar cele juridice între 3.000 și 5.000 de lei. În acest caz, controalele și sancțiunile se desfășoară pe tot parcursul anului.

Astfel, de la începutul anului 2022 și până în prezent, au fost găsite 64 de terenuri insalubre. Pentru neigienizarea lor, s-au dat 64 de sancțiuni, în valoare totală de 443.000 de lei.

Articolul Amenzi de peste jumatate de milion de lei pentru terenuri neingrijite si ambrozie apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link

Related Post